Pastel Cirkus: Rising - 2 Oz - stříbrná sběratelská mince

15221714

Pastel Cirkus: Rising - 2 Oz - stříbrná sběratelská mince

Materiál: stříbro

Ryzost: 999/1000

Hmotnost: 62,2g (2 Oz)

Rozměry: 35 x 50 mm

Náklad: 500 ks

Mincovna: Lithuanian Mint

Země původu: Niue

Nominál: 5 Niue dolarů

Dodáváno: v boxu s etui a certifikátem

Použité technologie: Digital printing, High relief

5 710,00 Kč
Počet
Přidat na seznam přání
Skladem

Litevská grafická designérka a ilustrátorka Laimutė Varkalaitė okouzlila celý svět svým osobitým stylem - její díla se znovu objevují v nové sérii sběratelských mincí "Pastelový cirkus", kterou vytvořila litevská mincovna! Čtyři mince v nestandardním obdélníkovém tvaru, z nichž 1. nese název "Rising", vás nejen ponoří do smyslného víru cirkusu, ale také vám dají pocítit, že naděje a nápady vám pomáhají roztáhnout křídla.

S čím si spojujete cirkus? Pro mnohé je to místo plné vzrušení, barev a smíchu, kde se mohou splnit i ty nejtajnější touhy a sny... Je to také domov těch, kteří mají jedinečné, téměř magické schopnosti: klaun tu jezdí na kole na tenkém laně, ladný akrobat předvádí piruety na hrazdě a rozjařený žonglér předvádí, kolika kužely dokáže žonglovat, když stojí na míči. Všechny tyto dovednosti ztělesňuje hlavní hrdina "Pastelového cirkusu" - klaun s červeným nosem, jehož symbolická proměna v ptáka je patrná na všech mincích série. 

Autorka série, paní Laimutė Varkalaitė, prozrazuje myšlenku "Pastelového cirkusu": "Tento cirkus je lehký a třepotavý, s jemnými barvami, zrychluje a létá, ale uvnitř je pevný jako skála, protože touha vzlétnout je neodolatelná síla. Chci vyprávět příběh o tom, jak se vnitřní stav stává viditelným a jak se naše touhy mění ve skutečnost od našeho početí až po let duše, symbolizovaný neustále se měnícím klaunem. Pomocí grafických šperků, detail po detailu, jsem se snažil zprostředkovat pocit vervy - cítit to! 

Na reverzní straně první mince s názvem "Rising" je vyobrazen klaun, který jako by se zasnil a šlape na kole zdobeném podle různých cirkusových atrakcí. Bílí holubi, symbolizující cirkusový život obecně, poletují kolem a hrají si s míčem - Klaun bez námahy balancuje s hračkou na své okřídlené hlavě. Teprve při bližším pohledu je zřejmé, že vše je surrealistické. 'Jsem na zemi, ale celou svou bytostí cítím, že je mi souzeno se vznést. Pro ostatní jsem jen klaun, ale sám pro sebe jsem volný jako pták. Cítím, že je čas se vznést. Nechť je to probuzení mého letu!", popisuje autor hlavní postavu. 

Autorka návrhu, paní Laimutė Varkalaitė, numismatikům již známá ze "Světa kryptiků", jedinečným způsobem zprostředkovala nejen hravou symboliku cirkusu, ale také cestu člověka, který si vytrvale jde za svými sny - i když to není fyzicky možné. Na rubové straně je oko diváka vedeno ladnými liniemi, které se vzájemně proplétají a vytvářejí složité, matematicky přesné ornamenty, jež jsou naplněny snovými pastelovými odstíny. 

Stříbrná sběratelská mince "Rising" má kvalitu starožitné povrchové úpravy a digitálně tištěný reverz. Averz je orámován cirkusovou oponou zobrazující stoupající balón a veřejnou pečetí Niue uprostřed. Dole jsou zkřížené dvě cepy katoua - symbol Niue - a nad nimi je napsáno motto ostrova "atua Niue tukulagi".

15221714

Spot price 28.04.2024 22:03:04: Gold 2184,45 EUR/Oz; Silver 25,40 EUR/Oz; CZK/EUR 25.15